Saturday, February 5, 2011

study time :)

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)



okay, cuti da nak abes. da xde istilah main2 lg. hihi. so pasni akan jarang la update blog. sminggu sekali kot. weekend je. hihi. sepanjang seminggu ni Alhamdulillah cuti2 semua best. hari ni saya belajar sesuatu yang baru. bukan yang baru cuma buat peringatan diri.. Alhamdulillah, bersyukur kerana dapat mengenali sorang sahabat ni yang berdakwah di jalan Allah s.w.t .. semoga Allah melindungi dia :)

Wassalam,
ShimaMia

***
Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi S.A.W telah bersabda :
"Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat2 diperkenankan." Lalu baginda ditanya oleh seseorang : "Apa maksudnya meminta dicepatkan?" Jawab baginda : "Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya : "Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum meluhat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa."
(Muslim)


Friday, February 4, 2011

saya dan kamu :) uhibbuki fillah~

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)


besttnyee ! semalam saya keluar jalan2 buat kali pertamanya setelah berbulan2 hampir nak dekat setahun tak jumpa kawan2 lamaa.. plus y sgt teharunya, diorang sume rindukan sy (okay sy mmg perasan) hihi. :D yela semua skang ni da further stdy tempat laen2, bila da jumpa haa riuh. Alhamdulillah rindu semakin terubat dekat kawan2 ni. bahagia tak terkata, ni baru jumpa kawanlama da excited cani. camne la en kalo jumpa suami pulak nanti?(merepek, calon pon xde..hikhik)

ini sandal sy :D

da lame x merasai suasana cam semalam. huwaa.. jalan2 kaki ramai2, makan roti planta kat bidayah, g playground, maen glongsor, snap2, makan cendol tepi jalan,huuuu. bestnye ! tenkiuk wat sayang2 ku sekalian.eheh. 14 of us.. tapi xcukup 4 org. hihi. rindurindurindu.bila lagi la nk jumpa camni kan? ♥ d power of friendship ♥
semoga ukhuwah y terjalin ni berkekalan :)

buatSahabat :)

Wassalam,
ShimaMia

***
Rasulullah s.a.w bersabda:
"Barangsiapa diuji lalu bersabar, diberi lalu bersyukur, dizalimi lalu memaafkan dan menzalimi lalu beristighfar maka bagi mereka keselamatan dan mereka tergolong orang2 yang memperoleh
hidayah."
(HR. Al-Baihaqi)


Thursday, February 3, 2011

Baby comey?

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)



entry kali ini sangat la comey dan mengujakan saya.. hasil dari blogwalking.. ya Allah bila tertengok je pic baby ni terus jatuh sayang. GERAM.. semua adalah.. geram+geram+geram ! bila tengok je pic baby ni terfikir gak cane la bole jadi cani.. wahwahwah betol la kata kenalan saya cakap skang ni memang ramai n terkenal ngan baby2 obese.. SubhanaAllah, sangat comey !! :D
jom tengok ! baby bulat n comey ♥

Baby ni nama dia Redza dari Tehran, mase mula2 lahir 3 kg je.. tapi bila da 7 bulan berat dia jadi 20 kg.. dengan hnya minum susu ibu setiap jam..

khasiat susu ibu. :)
comey !
































2










***
okay comey kan !! bulatbulatbulat ! mesti baby ni dah femes amos dah. hikhik. geram x geram? ape perasaan sekarang ni?.. ishish.. comey kn? SubhanaAllah, agungnya ciptaan Allah s.w.t..

Wassalam,
ShimaMia

***
Firman Allah s.w.t :
" Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amal kebaikan yang terus menerus adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan."
(alKahfi 18:46)

Wednesday, February 2, 2011

free egypt !

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)


hari ni secara xlangsung saya sebok nk design tuk badge juga..
ya Allah.. semoga abang n isteri, kawan2, student2, rakyat n umat Islam yang tak berdosa kat sana sentiasa berada dalam lindunganMu.. ameen.
Buat semua yang berada disana, semoga sabar dan tabah dalam menghadapi ujian..
***
Salam,
ShimaMia

***
Firman Allah s.w.t :
"Demi sesungguhnya ! kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang2 yang sabar : (iaitu) orang2 yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata : " Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
(Al-Baqarah : 155-156)

Tuesday, February 1, 2011

Kasih abah :)

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)

okay entry petang2 ni, saya dengan senang hatinya nak jadikan cerpen yang xseberapa saya buat. masih banyak yang perlu diperbaiki, mohon tunjuk ajar, saya budak baru belajar. hikhik (^_^). actually saya da buat lama, tahun ni gak la, pastu dengan rajinnya masukkan dalam fesbuk. :D. tapi sebagai kenangan nak letak la dalam teratak kesayangan ni. (jangan jeles) hihihi. okaaaayy !



Ingat lagi..
masa surat tawaran sampai di rumah..
abah la orang yang paling gembira..
abah la yang paling bersungguh3..
siap da rancang macam2 untuk hantar anak abah ni ke universiti..
macam2 abah pesan untuk along..
.abah siap cakap lagi. kalau la boleh. abah rasa macam nak bawa 1 kampung
ni hantar along pergi belajar
.hihihi.. sayangnya abah pada along ya..
akhirnya hari yang di nanti telah tiba..along telah pun bergelar seorang mahasiswi di universiti ..
abah tersenyum manis dan bangga..
abah pesan..
"kat tempat orang ni.. along belajar rajin2. jgn tinggal solat, baik dengan orang, jaga batas pergaulan,jangan mudah terjerat dengan cinta, kalau dah a


da orang yang berkenan kt along suruh dia datang jumpa abah, mudahkan kerja orang, sabar.. n macam2 lagi.."
angah tersenyum je.. adik turut tersenyum seolah2 memahami apa yang di bicarakan..
***
abah along rndu mak..
bila tengok adik.. terus teringat arwah mak..
muka adik saling tak tumpah macam arwah mak..
mak menghembuskan nafas yang terakhir..
selepas bertarung dgn nyawa melahirkan adik..
sudah 5 tahun mak pergi menemui ilahi..
setiap kali along nangis rindukan mak..
abah la yang selalu datang..pujuk along..
abah kata..
kalo along rindukan mak..
setiap hari Along sedekah kn alfatihah tuk mak..
along jangan nangis ya..
nanti mak mesti sedih kt sana kalau dia tahu along
meratapi pemergiannya..
***
hari yang di lalui sebagai mahasiswa/i d universiti bukanlah sesenang yang di jngka..
setiap hari teringat abah, angah dan adik..terasa macam nak balik rumah je..
tapi bila terfikir kan harapan arwah mak ngn abah..
anak abah ni kuatkan juga semangat~
satu hari tu..
abah..
angah telefon..
angah cakap abah masuk hospital..
teringin nk pergi melawat abah. teringin sangat2..
tapi abah kata..
"tak apa abah sihat lagi ni..


abah tak apa2 cume demam sikit.."
walhal angah ada bagitahu sakit abah teruk..
abah lebih risaukan pelajaran anak2 abah sendiri dari sakit abah..
sehingga abah abaikan kesihatan abah..
abah nak yang terbaik untuk anak
2 abah..
abah tetap nak sedapkan hati anak abah..
abah taknak tunjuk kat anak2 abah yang abah menahan derita penyakit yang abah sembunyikan dari pengetahuan anak2 abah..
Kenapa ya abah?
waktu anak abah ni sedang membilang hari untuk menghadapi peperiksaan akhir..
terdengar bunyi deringan telefon yang menjerit minta di angkat..
abah telefon.. gembiranya hatii
masa berbual dengan abah...
sayu hati anak abah ni bila dengar suara tua abah yang merindui anaknya, menahan sakit, gembira bangga anaknya telah dewasa n memasuki alam universiti..
terdengar tawa ria abah.. cerianya abah..
bergenang air mata tatkala mendengar nasihat abah, harapan abah, dan kata2 semangat abah y menjadi prinsip anakmu ini untuk menggenggam segulung ijazah dan anugerah y sangat berharga utk arwah mak dan abah.
.
abah dalam nada yang bersungguh dan dengan membawa segunung pengharapan ..
berderai air mata anak abah ini..
takut sungguh hati ni sekiranya tidak mampu membahagiakan hati abah dan amanah arwah mak..
kedengaran halus esakan kecil yang cuba sembunyikan abah di hujung talian sana..
terdiam sebentar anakmu ini ..
cuba menangkap bunyi esakan itu..
anak abah ni cuba bertanya.. abah..
"abah ngis ya?...
abah rindu kan mak ya?.."
dengan suara yang tersekat2 menahan sebak di dada..
abah diam tanpa kata..tapi..abah kembali bersuara..
abah menyangkal dan berkata...
"eh mana ada abah nangis.. abah selesema kot..habuk banyak sangat ni, jangan risau ya...."
abah sedapkan lagi hati anak abah ni..
abah pula yang kata ..
"along.. along jangan nangis. abah tahu along risau kan abah.
tapi along tak perlu risau.
abah tak nangis la. abah kan lelaki.lelaki kan kena kuat.. "
abah cuba menyedapkan lagi hati anak abah ini..
bergugur lagi air mata along,
abah memujuk dan terus memujuk..
akhirnya along mampu mengawal perasaan kem
bali..
abah sempat buat lawak..abah kata..
" ala, maaf la along.. abah takda pula kat situ nak lap kan air mata along.
along cepat2 lap air mata tu.. nanti habis 1 bilik tu banjir dengan air mata along. kesian kawan along"..
along hanya mampu tersenyum n sebak di dadA Semakin membuak2 merindui abah..
selesai berbual panjang dgn abah..
anak abah kembali bersemangat untuk meraih segulung ijazah untuk dijadikan hadiah buat arwah mak dan abah..
Alhamdulillah..
setelah beberapa tahun berjuang ilmu di universiti..
hari yang di nanti2kan telah tiba..
hari yang mampu membuat arwah mak dan abah tersenyum dan hadiah yang paling berharga ank abah ni nak bagi untuk kalian berdua..
majlis konvokesyen.. :)
seminggu sebelum majlis konvokesyen berlangsung..
abah juga la orang yang paling bersemangat mengatur semua persiapan untukmenghadiri majlis konvokesyen tu untuk along..
walaupun abah tidak sihat, sakit abah semakin teruk..
tapi.. terpancar jelas riak gembira di wajah
abah..
abah seperti tidak mempedulikan sakit abah tu..
along selalu berpesan kat abah..
supaya abah tidak banyak buat kerja...
tapi abah berkeras nak buat juga.. abah tetap nak buat..
itulah sifat abah...tak pernah mengenal erti kalah..
2 hari sblom konvokesyen..
sakit abah semakin teruk..
sehingga abah di kejarkan ke hospital sebab abah pengsan selepas menunaikan solat subuh.
berdebar hati kami abah..
semoga abah kembali sedar dari pengsan..
tiba2.. doktor datang jumpa along..
doktor hanya mampu menggelengkan kepala..dan minta along bersabar..
ya Allah....
saat tu along hanya mampu terduduk abah..
abaahh....
kenapa tinggal kan kami abah?
macam mak tinggal kan kami?...
selepas urusan jenazah abah selesai..
along ingat lagi..
sewaktu mencium dahi abah..
muka abah bersih sangat..
abah seolah2 tersenyum abah..
along rindu abah..
doktor ada bagi surat kat along..
katanya.. surat tu seminggu sebelum konvokesyen along..
abah suruh bagi selepas konvokesyen along..
oh rupa2nya.. abah dah dapat rasa yang abah akan pergi dulu..

surat untuk anak abah..
salam syg dari abah..
abah bangga sangat along dah dapat ijazah untuk abah..
sekarang ni abah dah tak perlu risau tentang ilmu yang along dah dapat..
abah dah tak perlu risau lagi..
along dah besar.. dah boleh berfikir mana yang baik , mana yang burukkk.
abah dah tak perlu risau..
sebab along tak kann nangis lagi kan?..
sebab along kan anak abah..
along kan kuat cm abah..
along, jaga angah dengan adik baik2..
maafkan abah syg..
maafkan abah sekiranya abah tak sempat.. maafkan abah ye..
maafkan abah..
jaga diri along, angah dan adik..
jangan lupa titipkan doa dan alfatihah setiap hari untuk abah n mak..
salam syg :
abah..
****
menitis air mata tatkala membaca surat abah..
abah..
along rindu abah..along rindu sangat2..
along nak sangat abah tengok along menggenggam skrol untuk arwah mak dan abah..
tapi kenapa bah.. kenapa abah pergi dulu sebelum abah tengok along genggam skrol tu abah..
abaah...
along rindu abah.. rindu.. rindu.. rindu sangat2...
along rindu mak abah...
along nak abah tawu along sayang mak dengan abah. sayang sangat2..
sampai kan along tak tahu abah menghidap sakit apa..
kenapa abah tak bagitahu along.. kenapa abah?..
apa salah along pada abah..
along sayang abah.. abah tahu kn along sayang abah?..
abah nak tahu tak abah..
adik dah semakin petah cakap s
ekarang ni..
adik hari2 tanya.. kenapa hari tu ramai orang..
kenapa abah kena masuk dalam tanah..
kesian abah..
abah buat apa sekarang ni along..
abah da tak sayang kita ke along?..
adik rindu abah.. siapa lagi yang nak bawa adik pegi jalan naik motor..
siapa yang nak buatkan n suapkan adik cekodok a
bah..
adik nak abah along.. adik nak abah along..
adik nak abah..
kenapa orang2 tu jahat pergi masukkan abah dalam tu..
kenapa abah tidur kat situ along..
adik nak abah.. adik rindu abah..
bila abah nak balik along..
adik menangis abah..
along dah tak tahu nak pujuk adik macam mana..
bila along tengok adik nangis.. along cuba untuk tidak nangis sama abah..
along cuba nak jadi macam abah.. macam yang abah selalu cakap kat along.. alongkan kuat macam abah..
tapi abah.. along tak mampu abah..
along tak mampu nak jadi sekuat abah waktu abah tabah menerima pemergian mak..
tapi along akan tetap cuba untuk jadi macam abah..
along akan jaga angah ngn adik sebaik-baiknya..
arwah mak ngn abah jgn risau ya..
selagi along masih hidup..along akan jaga mereka seperti mana..
arwah mak dan arwah abah jaga kami adik beradik..
semoga arwah mak dengan arwah abah tenang di sana..
ketahuilah mak dan abah..
along, angah n adik sayang mak dan abah sangat2..sayang sangat2..
p/s : hargailah kedua ibubapa kita dan bahagiakanlah mereka selagi
mereka masih ada..


Okay, bila buat cerita ni en, mesti teringat mak ngan abah kat rumah, kalau kat bilik kat kolej, setiap malam mesti rindu. sampai pegi cafe kat raff pon bile tengok lauk, mesti teringat punya la masakan mak, okay abah saya pon pandai masak . hihi (nyum3) sedap~ rinduuu.. kadang2 tu tanpa sedar mengalir jugak air mata ni sebelum tido teringatkan mak+abah.. tapi tak pernah pon meluahkan rindu.. maluu~ :') cuma sampaikan pesan kat adik, soh kirim salam rindu kat mak ngan abah. hikhik.

wahai sahabat2, kadang2.. tanpa kita sedar, mungkin kita telah melukai hati mereka.. cuma mereka tak nyatakan.. mungkin kita terlalu sibuk dengan assignment,kelas sume tu sampai lupa nak call mereka en. so, tepon la ye. mereka rindu kan kita :).. siapa tak sayang anak yang d bawa ke hulur ke hilir 9bulan.. pastu kita lahir2 je, bangun malam2 buat susu untuk kita, abah pulak cari rezeki untuk besarkan kita, beri pendidikan untuk kita.. sampai da masuk universiti.. Kasih sayang mereka terhadap kita tak pernah luntur walaupun mereka marahkan kita, tegur kita.. tapi itu semua untuk kebaikan..

Teringat pesan mak, mak cakap. "walau seseorang ibu tu marah macam mana pun, hatinya tetap lembut sayang kan anak..tetap sedaya upaya untuk memberi kebahagiaan kepada anaknya dengan cara yang berbeza walau hatinya dilanda kesedihan".. so wahai sahabat2 sekalian, bila kita semakin matang dalam menyusuri hidup ni, lagi2 setelah begelar mahasiswa/wi.. minda kita lebih matang untuk berfikir kembali tentang kasih sayang mak dan abah kita kan?...
"Ya Allah, kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani ku sejak kecil.. "
fikir2 dan renungkan la.. :)

Salam,
ShimaMia

***
"Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya : ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan ( dari awal mengandung hinga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun ; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibu bapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan) "
(Surah Luqman 31:14)


Awak sudi jadi isteri kedua saya?

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)

okay ini copy n paste je.. saya suka article ni.. :) jomjom baca sama2

"Awak sudi jadi isteri kedua saya?" tanya Syazni tegas dan yakin. Tiba-tiba mata Fulanah merah, air mata mula bergelinang di kelopak bawah. "Tak sangka awak sudah beristeri! Awak jahat! Sanggup mempermainkan hati saya. Awak ingat saya tiada maruah? Hah!" pekik Fulanah dengan suara tersekat-sekat.
Mata Syazni liar melihat kiri kanan, mungkin ada sesiapa yang memandang perlakuan dia dan Fulanah. Bukan takutkan pandangan manusia, tetapi lagak Fulanah langsung tidak selari dengan penampilannya. "Saya ingat kita lama berkawan, awak masih bujang. Tapi rupa-rupanya… " Fulanah mula sebak. "Tak. Maksud saya…" "Sudah! Jangan bermulut manis lagi. Cukup!" potong Fulanah dengan kasar. "Awak nampak macam alim, tapi sanggup menipu saya. Dan awak sanggup melamar saya menjadi isteri kedua kekasih awak. Awak ingat saya ni siapa?" suara Fulanah semakin tinggi, setinggi egonya.
Syazni diam seribu bahasa. Dia sudah tahu `Fulanah' di sebalik Fulanah yang dia kenal selama ini. Fulanah bergegas dari situ sambil mengelap air mata dengan tudung labuhnya berwarna kuning. Dalam hatinya, Syazni seolah-olah menghinanya apabila memujuknya untuk bermadu. Syazni muram. Namun masih terselit kekecewaan di sudut hatinya. Kekasih hatinya belum bersedia rupa-rupanya. "Ada hikmah," bisik hati kecil Syazni, sekecil pandangannya terhadap Fulanah.
Hujung minggu berjalan seperti biasa. Program-program dakwah menyibukkan jadual Syazni sebagai seorang muslim yang beramal dengan apa yang diyakininya. Duitnya banyak dihabiskan untuk memenuhi tuntutan dakwah yang seringkali memerlukan pengorbanan yang tidak berbelah bahagi. Namun, hatinya tegas dan yakin bahawa inilah jalannya. Jalan yang membawa dia menemui Tuhannya dengan hati yang tenang serta bahagia di hari kelak. Keyakinan serta keaktifan Syazni berdakwah sedikit sebanyak memenangi hati gadis-gadis dalam persatuannya. Malah, Syazni dilihat sebagai calon suami yang bakal memandu keluarganya nanti ke arah memperjuangkan agama yang dianutinya sejak sekian lama. Sudah terlalu ramai muslimah yang menaruh hati padanya, namun, Fulanah terlebih dahulu rapat dan memenangi hati Syazni. Bagi Fulanah, Syazni seperti pelengkap kepada dirinya. Namun, hanya sehingga saat Syazni melamarnya menjadi isteri kedua.
Syazni masih lagi aktif dalam dakwah meskipun hubungannya dengan Fulanah nampak seperti tiada jalan penyelesaian. Dia mahu berbaik dengan Fulanah, namun sikap Fulanah yang keras dan kurang memahami erti dakwah membantutkan usaha Syazni tersebut. Bagi Fulanah, Syazni tak ubah seperti lelaki lain. Gerak kerja dakwah Syazni berjalan seperti biasa. Siangnya ke hulu kehilir memenuhi program serta amal jariah kepada masyarakat. Malamnya sibuk dengan mesyuarat dengan sahabat-sahabat seangkatannya. Syazni semakin percaya jalan dakwahnya, sama sekali dia tidak akan berganjak dari jalan ini hatta datang ancaman sebesar gunung sekalipun. Dia terlalu matang, jauh sekali daripada pemikiran pendakwah lain yang semudanya. Namun, Allah s.w.t. Maha Mengetahui lagi Maha Pemurah. Sekali lagi Dia menghantar seorang perempuan bagi menguji Syazni – sama ada dia menjadi pemangkin atau perencat bagi dakwah Syazni.
Suatu petang dalam suatu program dakwah di sebuah madrasah, Syazni dikejutkan dengan luahan ikhlas dari sahabat lamanya, Nusaibah. Syazni sekali lagi gusar takut-takut Nusaibah tidak dapat menjadi sayap kiri perjuangannya selepas berumahtangga nanti. Isteri pertamanya sudah pasti membawa Syazni menemui Tuhannya, namun, Nusaibah yang kurang dikenalinya adakah sama seperti Fulanah atau tidak? Syazni bercelaru, tetapi tidak bermakna lamaran Nusaibah ditolak. Dia meminta sedikit masa untuk memikirkan keputusan tersebut.
Setelah merisik pemikiran Nusaibah daripada beberapa sahabat terdekatnya, Syazni berjumpa dengan Nusaibah bertemankan sahabat baiknya. Dengan tegas dan yakin, sekali lagi Syazni mengulangi soalan yang pernah ditanya kepada Fulanah. "Awak sudi jadi isteri kedua saya?" tanya Syazni tanpa segan silu. "Sudi," jawab Nusaibah ringkas. "Er, betul ke ni?" tergagap Syazni menerima jawapan Nusaibah yang tenang dan yakin.Nusaibah mengangguk kepalanya sedikit. Langsung tiada rasa takut mahupun kecewa apabila lamaran sebagai isteri kedua yang dilafazkan oleh Syazni."Kenapa saya?" tanya Syazni ingin tahu. "Saya ingin membantu gerak kerja dakwah awak," jawab Nusaibah yakin tetapi sedikit malu. "Baiklah," jawab Syazni tersenyum. Akhirnya, Syazni dikurniakan sayap kiri yang sangat membantu dalam gerak kerja dakwahnya selama ini.
Setelah seminggu mendirikan rumahtangga bersama Nusaibah, Syazni terasa dakwahnya semakin laju. Jadualnya senang, pakaiannya dijaga, makannya disedia. Malah, Nusaibah sangat membantu gerak kerja Syazni semampu mungkin. Setiap kali turun ke lapangan untuk berdakwah, Syazni membawa Nusaibah untukmembantu kerja dakwah seadanya. Kadang-kala letih menyinggah Nusaibah. Suaminya terlalu kerap keluar berdakwah, seperti mesin yang tiada hayat. Namun, inilah yang dia yakini sebelum berkahwin dengan Syazni. Membantu suami melancarkan gerak kerja dakwah. Nusaibah juga berjaga-jaga takut dirinya pula yang menjadi pembantut atau penghalang dakwah suaminya.
"Abang, saya nak tanya boleh?" sapa Nusaibah dalam kereta sewaktu dalam perjalanan ke sebuah program dakwah. "Ye sayang?" jawab Syazni sambil memandu. "Abang tak pernah pun bawa saya jumpa isteri pertama abang," luah Nusaibah yang sangat teringin berjumpa dengan madunya. "Dah sampai sana nanti, kita akan jumpa," Syazni menoleh sedikit ke arah Nusaibah, sambil tersenyum. "Yeke? Dia datang program tu rupanya," jawab Nusaibah riang.Hatinya berdebar ingin berjumpa madunya yang banyak membantu Syazni dalam gerak kerja dakwah. Di sudut kecil Nusaibah, dia merendah diri kerana usahanya membantu dakwah suaminya hanya sedikit berbanding dengan isteri pertama Syazni yang banyak membantu selama ini. Tidak hairanlah Syazni aktif dalam dakwah sebelum ini. "Kita dah sampai," Syazni membuka pintu keretanya sambil memegang beg berisi fail di tangannya.
Syazni berdiri, mengadap ke arah sebuah khemah di hadapan masjid, lalu menoleh ke arah Nusaibah yang berdiri di sebelah kiri kereta. "Itu isteri pertama abang," Syazni menuding jari ke arah khemah tersebut "Mana bang?" Nusaibah mengecilkan matanya, fokusnya mencari arah jari Syazni. "Tak nampak pun," Nusaibah meninggikan sedikit hadapan kakinya. "Siapa nama isteri pertama abang?" Nusaibah sangat berdebar. Syazni tersenyum lebar, memandang Nusaibah penuh tenang. "PERJUANGAN, " jawab Syazni.
************************************************************
Sedarlah semua wahai muslimah serikandi dan perwira Islam ... kalian akan dimadukan! Jika dirimu bakal seorang isteri… Terimalah kenyataan bahawa anda akan dimadukan, bahkan anda bukan isteri pertama yang bakal dikahwini tetapi anda adalah bakal isteri kedua kerana isteri pertama bagi suamimu ialah perjuangan Islam! Perkahwinan ini telah lama dilangsungkan…
Kehadiran dirimu adalah untuk bersama berganding bahu memperjuangkan islam bukan menjadi batu penghalang perjuangan suamimu. Janganlah jadikan dirimu sebagai punca serta merendahkan harga diri mu dengan terjadinya perceraian suamimu dengan isterinya yang pertama iaitu perjuangan islam!
Jika dirimu bakal seorang suami… Terimalah bahawa anda bukanlah suami yang pertama yang bakal dinikahinya atau insan yang pertama yang dicintai dan disayangi oleh bakal isterimu! Bahkan dirimu adalah insan yang kedua yang dicintainya, kerana suami yang pertama baginya ialah perjuangan Islam dan memartabatkannya. Dia mencintaimu kerana dirimu mencintai Allah dan memperjuangkan Islam. Jika dirimu tidak sedemikian, sekelumit cinta pun tidak akan lahir dalam sanubari isterimu… Bantulah isterimu atau suamimu dan kuatkanlah dia untuk meneruskan perjuangan Islam walau di mana saja..dan situasi apa pun..
***
wah.. rasa cam nak nangis je. teharu. yeah saya pon nak jadi isteri kedua ! :) Mardhatillah ♥
Salam,
ShimaMia.
***
Firman Allah s.w.t :
" Dan diantara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya diantara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir." 
(Surah Ar-Rum 30:21)

Kisah berkat di sebalik membaca Bismillah

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)


yeahh kali ni saya nak sampaikan cerita yang saya baca lagi dari article y saya simpan hasil dari blogwalking jugak, rase2nye article ni da femes amos dah, mybe ada yang da pernah baca n maybe ade y belum, so takpela kan.. da baca ke belom baca ke, saya nak share jugak. hihihi :D okay? sambil2 type ni, best pulak dengar lagi istimewa tiada dua by nice+hazami.. bermakna lirik dia.. :) dengar la eh wahai sahabat y d sygi ♥
okay jomm kita baca eh?..

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan.
Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan setinasa memperolok-olokkan isterinya.
Suaminye berkata sambil mengejek," Asyik Bismillah, Bismillah, sekejap2 Bismillah."
Isterinya tidak berkata apa2 sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata: " Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan2mu itu."

Untuk membuat sesuatu y memeranjantkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya denan berkata, " Simpan duit ini. " Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat y selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat y disimpan oleh isterinya. Kemudian dengan senyap2 suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.

Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, " Berikan padaku wang y aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan."
Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati2 dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahim." Ketika itu Allah S.W.T menghantar malaikat Jibrail a.s untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.

Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah, dan dia juga membaca Bismillah apabila henfak memulakan sesuatu kerja.

***
okay, renung2kan la wahai sahabat2 sekalian. :)

Salam,
ShimaMia

***
" Barang siapa menunjukkan pada kebaikan, maka baginya pahala seperti orang yang melakukannya"
(HR Muslim)